top of page
Search

Évzáró ünnepség és ballagás

Updated: Mar 1, 2021

Évzáró ünnepség rendszerváltás előtt és után





Az iskolai évzáró ünnepély a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya, az évzáró ünnepély nyilvános megtartása volt. Köztudott, hogy a rendszer előtt a magyar diáknak nem volt szabad hivatalosan megünnepelnie a ballagását. A magyar diák együtt vehetett részt a román diákkal az évzáró ünnepségen és a román nemzettel együtt ünnepelnie azt, hogy életének egyik legfontosabb szakasza lezárult. Nagy öröm volt a magyar diák számára, hogy 1990 júniusában, nyilvánosan és szabadon ballaghatott a brassói magyar líceum udvarán. Ha kedvetek van felismerni szüleiteket, rokonaitokat, ismerőseiteket, tanáraitokat tekintsétek meg figyelmesen az általunk posztolt kicsengetési filmeket. Még egyszer köszönjük Bálint Ferenc tanárúrnak, hogy megörökítette iskolánk múltját.


Az ünnepségeket mindig az iskola udvarán tartották, a diákok számára kötelező volt az egyenruha viselete, a tanár "elvtársak" esetében az öltöny és a nyakkendő. A tanárelvtársnő a kommunista ideológiából idézve, Ceaușescu elvtárs szavaiból buzdította a diákságot a szebb jövő megépítésére.

A tanári kar tudván, hogy fényképezik és figyelik, megjátszotta az őszinte érdeklődést. A képen nem látható, de egyértelmű, hogy az ifjú kommunista diákok viharos tapssal köszöntik a tanárnőt.


95 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page